Sunday, February 24, 2008

Πως συνδέω τον υπολογιστή με την τηλεόρασή μου

Για το θέμα της σύνδεσης του υπολογιστή με τηλεόραση μπορεί κανείς να βρει στο ίντερνετ ΠΑΡΑ πολλά, κυρίως λόγω της ποικιλομορφίας των τρόπων σύνδεσης ανάλογα με το PC την τηλεόραση και των διαθέσιμων βυσμάτων τους.

Σε αυτό το post θα ασχοληθούμε με τον τρόπο σύνδεσης που θα δουλέψει στο 99% των περιπτώσεων, ακόμη και αν η τηλεόραση είναι δεκαετίας και ο υπολογιστής πενταετίας. Μοναδικές προϋποθέσεις:

i) Η τηλεόραση να έχει βύσμα SCART (αυτό στο οποίο συνδέουμε και τη συσκευή DVD, το μεγάλο βύσμα με τα πολλά pins και το χοντρό καλώδιο)


ii) Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή να έχει έξοδο S-video (μικρό στρογγυλό βύσμα με τέσσερα pins). Επίσης δεν μας πειράζει αν η κάρτα (ειδικά αν είναι κάπως παλιότερη), έχει έξοδο RCA video out(στρογγυλό βύσμα με το πλαστικό του μέρος συνήθως κίτρινο)


Εξοπλισμός

Από πλευράς πρόσθετου εξοπλισμού χρειάζονται τρία πράγματα:

1) Ένα καλώδιο του οποίου η μια άκρη να έχει στερεοφωνικό μικρό "καρφί"(jack) ακουστικών. και η άλλη δύο βύσματα RCA, συνήθως ένα μαύρο και ένα κόκκινο ή ένα άσπρο και ένα κόκκινο.



2) Ένα καλώδιο του οποίου και οι δύο άκρες να έχουν βύσματα S-video.Αν η κάρτα γραφικών (βλέπε ii παραπάνω) αντί για S-video έχει RCA video out, τότε παίρνουμε καλώδιο που και οι δυο του άκρες να έχουν βύσμα RCA video out, συνήθως κίτρινο.



3)Έναν μετατροπέα (adaptor) που να δέχεται δύο RCA και ένα S-video και να βγάζει SCART από την άλλη. (Ο εικονιζόμενος adaptor έχει και υποδοχή για RCA video καλώδιο, στην περίπτωση που η κάρτα μας έχει έξοδο RCA video out)



Το συνολικό κόστος των ανωτέρω, ανάλογα και με το μήκος των καλωδίων, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10-20 ευρω. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνετε τους όρους και τις ονομασίες των καλωδίων παραπάνω, εκτυπώστε τα και πηγαίνετε σε έναν κατάστημα ηλεκτρολογικού/ηλεκτρονικού υλικού. Πιθανότατα, ακόμη και το μαγαζάκι της γειτονιάς θα τα έχει ή θα μπορεί να τα φέρει, ή θα μπορεί να σας πει που να πάτε να τα πάρετε.

Τρόπος σύνδεσης

(Για να είμαστε σίγουροι, ειδικά την πρώτη φορά, κάνουμε τις συνδέσεις με κλειστό PC και τηλεόραση)

α) Παίρνουμε το καλώδιο 1. Συνδέουμε το jack ακουστικών στην κάρτα ήχου, εκεί που κανονικά συνδέουμε τα ακουστικά. Τα 2 RCA της άλλης άκρης τα συνδέουμε στις σχετικές υποδοχές του μετατροπέα 3.

β) Παίρνουμε το καλώδιο 2. Συνδέουμε την μία άκρη στην έξοδο S-videoRCA video out) της κάρτας γραφικών, και την άλλη στη σχετική υποδοχή του μετατροπέα 3.

γ) Συνδέουμε την έξοδο SCART του μετατροπέα 3 στην υποδοχή SCART της τηλεόρασης.





Ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι. Ανοίγουμε το PC και την τηλεόραση και γυρνάμε την τηλεόραση στο σχετικό κανάλι (εκεί που βλέπουμε και DVD) δηλαδή, ανάλογα με την τηλεόραση, στο μηδέν, στο AV, στο ΕΧΤ1 κλπ.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε κατ' ευθείαν εικόνα από τον υπολογιστή στην τηλεόραση.

Αν όχι, κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας (desktop) και ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου (control panel) της κάρτας γραφικών, ή πάμε στις ιδιότητες οθόνης (properties). Αυτό που ψάχνουμε είναι οι ρυθμίσεις πολλαπλών οθονών προκειμένου να ενεργοποιήσουμε και την οθόνη της τηλεόρασης ως δεύτερη οθόνη.

Το πως γίνεται αυτό ακριβώς εξαρτάται από το software που συνοδεύει την κάρτα γραφικών. Πάντως σίγουρα δεν θα είναι κρυμμένο ούτε και θα απαιτεί μυστικιστικές επιλογές. Θα ήθελα απλώς να επιστήσω την προσοχή στα εξής:

Αν η τηλεόραση είναι μικρή (21-29 ίντσες) ή παλιά, μην επιλέξετε ανάλυση μεγαλύτερη από 800Χ600, και μάλιστα δοκιμάστε για αρχή 640Χ480.. Άδικα θα βασανίσετε και την τηλεόραση και τα μάτια σας, καθώς δεν θα μπορέσει να αποδώσει μεγάλες αναλύσεις. Αναφέρομαι στην ανάλυση της τηλεόρασης και ΟΧΙ του monitor που φυσιολογικά πρέπει να έχει τις δικές του ανεξάρτητες ρυθμίσεις.

Συνήθως σας δίνεται η δυνατότητα επιλογής αν το monitor και η τηλεόραση θα δείχνουν το ίδιο πράγμα (κλώνος, cloning) ή αν η τηλεόραση θα χρησιμοποιείται σαν δεύτερο "διπλανό" monitor. Έτσι κατά περίπτωση μπορείτε πχ να παίξετε κάποιο παιχνίδι σε μεγάλη οθόνη κάνοντας την τηλεόραση "κλώνο" του monitor, ή να την χρησιμοποιήσετε ως "επέκταση" της επιφάνειας εργασίας, οπότε μπορείτε πχ να βλέπετε τα avi σας στην τηλεόραση ενώ χρησιμοποιείτε παράλληλα και το monitor του υπολογιστή κανονικά κάνοντας άλλα πράγματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα καλώδια. Ακόμη και με 10 μέτρα καλώδιο οι απώλειες είναι ελάχιστες και ουσιαστικά αόρατες. Αν η διαρρύθμιση του χώρου μας δεν επιτρέπει μόνιμη εγκατάσταση, απλώνουμε τα καλώδια όταν θέλουμε και τα μαζεύουμε όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Κανένα πρόβλημα.

Αν η τηλεόραση είναι σχετικά καινούρια και έχει RCA είσοδο ήχου και S-video ή Component video είσοδο εικόνας, δεν θα χρειαστείτε καθόλου τον μετατροπέα 3. Απλώς συνδέετε απ' ευθείας τα καλώδια 1 και 2 στην τηλεόραση.

Αν το PC και η τηλεόραση είναι ΠΟΛΥ καινούρια και έχουν συνδέσεις HDMI, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε κάπου αλλού για τον τρόπο σύνδεσης, ας πούμε εδώ που τα νερά είναι καθαρά και οι ιθαγενείς απαντάνε σε ερωτήσεις.

123 comments:

dddd said...

Ωραίο το πόστ και χρήσιμο.
Θα κάνω επίσης μια πρόταση για το επόμενο, αν κάποιον τον ενδιαφέρει να γράψει. Πώς στήνεται ένα ασύρματο δίκτυο ίντερνετ για σπιτι (για 2 και άνω υπολογιστές) έχοντας κοινό σκληρό δίσκο και εκτυπωτή.
Ελπίζω η διατύπωση να είναι κατατοπιστική :)

rockordie said...

Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο ποστ και μακάρι να το διαβάσουν και οι στόκοι που δουλεύουν στο Πλαίσιο που προσπαθούσαν να μου πουλήσουν ότι να'ναι όταν ζήτησα κάποια καλώδια για να συνδέσω PC και TV.

@Nikos: Μήπως εννοείς "κοινόχρηστο" σκληρό και εκτύπωτη???

Acro said...

@nikos v. Η ιδέα είναι καλή αλλά (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) νομίζω ότι οι περισσότερες "δύσκολες" ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν στον ασύρματο router που θα χρησιμοποιηθεί για να επικοινωνούν όλες οι συσκευές. Και επειδή κυκλοφορούν αρκετοί router, δεν μπορώ να φανταστώ πως να συγκεντρώσεις τις πληροφορίες για όλους τους σε έναν "έτσι γίνεται" οδηγό.

Anonymous said...

επισης ειναι πιθανον να συνδεθει VGA εξοδος με s-video kai rca..

http://www.virtualinformation.com/ebay_images/vga-1lg.jpg

Fotis G.

Acro said...

Fotis G. Σωστός...
Έχει ένα κάρο καλώδια και μετατροπείς. Γι 'αυτό είπα από την αρχή ότι το αρχικό post αφορά μόνο την απλούστερη σύνδεσή....Κατά τα άλλα, νομίζω τα πολυπλοκότερα τα έχουν γράψει άλλοι που τα κατέχουν καλύτερα από εμένα:).

Τώρα, τo VGA σε s-video δεν είναι πολύ συνηθισμένο καλώδιο-μετατροπέας, (γιατί δεν βγαίνουν κάρτες με δύο VGA εξόδους πλέον νομίζω έ;)) αλλά αυτό που δείχνεις κάνει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τη δουλειά του σε συνεργασία με τα 1-2-3 καλώδια/μετατροπείς, (θα είναι το καλώδιο 0 που συνδέεται με το 2, φανταστείτε το, μπορείτε:)) Έτσι μπρορείς να ακυρώσεις προσωρινά το monitor βάζοντας στη θέση του αυτό που λέει ο Fotis G., και να χρησιμοποιήσεις την τηλεόραση για να δεις το avi ή να παίξεις κάποιο παιχνίδι, ή να κάνεις την παρουσίαση, ακόμη και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος σύνδεσης με το pc/laptop.

Anonymous said...

χρεαζεται να εχει tv-out η καρτα γραφικων (πρωφανος μια ρυθμιση που μετατρεπει το vga σημα σε αυτο της τηλεορασης)ωστε να ειναι δυνατη η συνδεση. Εχω επισης την εντυπωση οτι τα γραμματα θα εινε λιγο δυσκολο να διαβαστουν στην οθονη της τηλεορασης ενω για ταινιες θα εινε οκ...το καλωδιο ακομη το ψαχνω και μαλλον θα το παρω απο αμαζον εαν καποιος βρεθει προς βασιλεως ηρακλειου στα ηλεκτρολογαδικα καντε μια ερωτηση (μου πεφτει λιγο μακρια ειμε λονδινο)

Fotis G.

Unknown said...

κε γαινικά χριάζετε να έχεις ιπολογιστή και τιλεώρασι νωμμίζο... διώρθοσαί μαι.. αν κάνο λάθως ακρω...

Λοίπης Π.

Anonymous said...

Agaphtoi darvinoi tis orthografias tou katranagasmou kai tis nevrosis....Giati na ayxanoume tous psihologikes mas idiotropies ws ellines (liges sampos ehoume gia metriste tes...???)opos latnhasmena kai poly nevromena mas tis meteferan sto sholio....kai apo tin alli na hanoume tin ousia tis epoikinonias pou mas lipi ? ehoume omos oloi tin diathesi na katadikasoume se ola ta epipeda, profanos kati kerdizoume apo ayto kai kapoia efharistisi mas dinei.....stin hora tou psyhanagasmoy kai tou asperger (to teleyteo tsekarismeno orthographika sto google)Vevea apo tin alli pos kaneis na ginei programatistis me tis parapano pnevmatikes atelies (orthografia diladis)o retardas koufiokefalos
Fotis G.
PS: twra kai syntaktiko
PSxana:http://www.amazon.co.uk/Hama-SCART-To-VGA-cable/dp/B0002W69MY/ref=pd_sbs_ce_title_3

rockordie said...
This comment has been removed by the author.
rockordie said...

1ον) Δεν είναι ανάγκη να έχει έξοδο s-video η κάρτα γραφικών, αρκεί να υποστηρίζει 2 οθόνες.

2ον) Οι περισσότερες τηλεοράσεις δέχονται ανάλυση μέχρι 1024x767 συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν οθόνη (όχι μόνο για ταινίες), απλά λόγω του μεγάλου pixel και του χαμηλού "refresh rate" κουράζει πολύ γρήγορα το μάτι.

3ον) Ρε guys (ή gays) έναν φανατικό αναγνώστη έχουμε...μην τον διώχνετε!!!

Acro said...

@lipis όχι πεδοι μου σοστά τα λαις αισει. Και ωπος θαιλης γράφαι τα.
αρκι να σαι καταλαβενουμαι.
Επίσης μην κοροϊδεύεις γιατί στα χρόνια που ήμουν στην Forthnet ήρθε κυρία στο περίπτερο στην ΔΕΘ και ρωτάει:"Τι χρειάζεται για να συνδεθώ στο internet;".
"Ένα modem και τηλεφωνική γραμμή" της λέω.
"Αααα τι ωραία! Εμένα μου είπαν ότι χρειάζεται και κουμπιούτερ"!!!
Λογικά δεν θεωρούμε τίποτε δεδομένο.
(((Αν θέλετε και άλλη ιστορία, λέει ο τεχνικός μας στην κοπέλα στην άλλη άκρη της γραμμής:"Πηγαίνετε στην περιοχή δικτύου και πείτε μου τι βλέπετε".
Οπότε ακούγεται αυτή να αφήνει το ακουστικό στο γραφείο, να φεύγει, και μετά από λίγο να γυρνάει.
Σηκώνει το ακουστικό και λέει:"Δεν βλέπω τίποτε παράξενο. Όλα τα μηχανήματα ανοιχτά μου φαίνονται και τα λαμπάκια τους αναβοσβύνουν".



Fotis G το Link σου κόβεται αλλά μάλλον αναφέρεσαι σε αυτό που είναι ένα πολύ καλό καλώδιο σε κάποιες περιπτώσεις, απλώς δεν βλέπω να έχει πρόσβαση στον ΗΧΟ του υπολογιστή (με κάποιο Mini jack ακουστικών) οπότε προβλέπω να έχεις εικόνα χωρίς ήχο στην Τηλεόραση.

Τώρα, έχεις κάποιο τέτοιο πρόβλημα σύνδεσης ή έχω καταλάβει λάθος; Έχω χαθεί στην ορθογραφία μου :P


@rockordie Μα αφού πρωσπαθούμαι να τον βωηθεισουμαι αν αιχυ πρωβλοιμα
Πάντως για το
1ον) Και μία να έχει, όπως είπα παραπάνω, ξηλώνεις το monitor και συνδέεις την TV αν είναι τόσο ανάγκη.
Αλλοιώς με περίπου 80-150 ευρώ αγοράζεις μια αξιοπρεπή 512 κάρτα που να έχει και δεύτερη έξοδο (DVI πλέον) και από εκεί μέ άλλο μετατροπέα κάνεις τη δουλειά σου. Αν και λογικά όλο και θα έχει ένα s-video:)

2ο) Γι' αυτό παρότρυνα στο original post χαμηλή ανάλυση στην τηλεόραση. Έχω βάλει 21' να παίζει σε 1024Χ768 και ήταν...απάνθρωπο για το μάτι και για την τηλεόραση.

Unknown said...

σοβαρα δαιν ιχα σκωπό να κοροηδαιπσο καναίναν... απλά έχει πλάκα να τα γράφοις ώλλα ώπως να νε.. και μαίνα αίχουν δει πολα τα ματάκοια μου.. και αίχουν ακούσει πολά τα αφτάκοια μου στον χόρο τις πλοιροφωρεικίς...!!

Ήταν μία φάση.. είχαμε πάει με τον χρηστάκη σε έναν πελάτη.. και μέσα σε όλα αυτά που ήθελε.. ήθελε να του είχαμε αλλάξει και το cdrom.. όλα καλά δούλευε.. φεύγουμε και μετά από καμια ώρα μας παίρνει τηλέφωνο και μας λέει δεν μπορεί να κλείσει τον υπολογιστή.. δοκίμασε τα πάντα.. του λέμε και εμείς τι μπορεί να πήγε στραβά.. τέλος πάντων.. δεν μπορούσε να το κλείσει.. λέμε οκ.. βγάλτο από την πρίζα και θα περάσουμε αύριο (γιατί ήταν και στην άνω πόλη το άτομο) να δούμε τι γίνεται γιατί μπορεί να κάναμε καμιά βλακεία.. να ξοιλόσαμαι (πώς σκατά γράφεται αυτό δεν ξέρω..) κανα καλώδιο..!! Και πάει ο χρηστάκης ο καημένος την άλλη μέρα εκεί να δει τι γίνεται.. και τι είχε γίνει στην τελική..!! όταν έκανε shut down η επιλογή ήταν στο restart.. και αυτός απλά πατούσε οκ.. και δεν έκλεινε.. έκανε restart..!! Τον κοιτάει στα μάτια.. (τι να του πει..) και ευτυχώς παίρνει προτοβουλία ο ίδιος και του λέει...: αισθάνομαι πολύ μαλακάς αυτή τη στιγμή.. και του απαντάει η γυναίκα του.. αφού είσαι..!! δεν μίλησε ο χρήστος ο χρηστόφιος.. και έφυγε..!!

Acro said...

Tην εποχή που το dial up ήταν η μόνη λύση, παίρνει έξαλος πελάτης στη forhnet.
Τον συνδέουν σ' εμένα.
-Πόσο χρεώνετε τη σύνδεση στο internet;
-Εννοείτε τη συνδρομή;
-Όχι εννοώ στον ΟΤΕ πόσο πληρώνω.
(τον ενημερώνω για τις τότε τρέχουσες τιμές, 120δρχ/ώρα μέχρι τις 10 το βράδυ και 60δρχ/ώρα από τις δέκα μέχρι τις 6 αν θυμάμαι καλά)
-Μου έχει έρθει ένας λογαριασμός!!!!
ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!!!
Θα σας κάνω ΜΗΝΥΣΗ...
κλπ κλπ
Από το βάθος του τηλεφώνου ακούγεται μια γυναίκα να ωρίεται.
-Είναι και η γυναίκα μου εδώ, είναι δικηγόρος!!!
χμμμμ
-Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή ο ΕΠΑΚ είναι κάτι που αφορά τον ΟΤΕ, και δεν παίρνουμε εμείς χρήματα είτε συνδεθείτε μια ώρα το μήνα, είτε μείνετε στο δίκτυο συνεχώς. Οι χρεώσεις είναι δεδομένες, δεν υπάρχει περίπτωση να υπερχρεώνεστε.
Μήπως όμως, μπήκατε σε τίποτε site με πως να το πω, ΡΟΖ περιεχόμενο;
Διστάζει
-Εεεε...ναι μπήκα.
-Μήπως κάπου κάνατε κλικ που έλεγε δωρεάν υλικό χωρίς περιορισμούς και λοιπά;
-Εεεεε ναι το εγκατέστησα.
-Μάλιστα. Κατά πάσα πιθανότητα έχετε εγκαταστήσει έναν dialer, ένα πρόγραμμα που κλείνει την τηλεφωνική γραμμή και σας συνδέει με μια βάση δεδομένων κάπου μακριά, στην σιγκαπούρη συνήθως νομίζω. Η χρέωση είναι της τάξεως των 090, καταλαβαίνετε ακριβή.
-Ααααα μάλιστα μάλιστα, λέει αυτός, και του έχει φύγει εντελώς το άγριο ύφος.
-Τώρα, εγώ θα πρότεινα κατ΄αρχήν να αποσυνδέσετε το modem από το τηλεφωνικό δίκτυό, και να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό να σας αφαιρέσει τον dialer από τον υπολογιστή και να σας βάλει ίσως και κάποιο antivirus. Όσο για τον λογαριασμό, πολύ φοβάμαι ότι ή θα πρέπει να τον πληρώσετε, ή να κάνετε καταγγελία στον ΟΤΕ ότι πέσατε θύμα απάτης. Πάντως υλικό είδατε δεν είδατε;
-Εεεεε είδα ναι.
-Μάλιστα. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο, και να προσέχετε με τον υπολογιστή σας άλλη φορά.


Φαντάζομαι παντόφλα που θα έπεσε.

(στο μεταξύ όποιος θέλει να πεί κάτι για το θέμα του blog ας μήν ντραπεί να το πει, για καλώδια λέγαμε μη ξεχνιόμαστε :))))))))))))

Anonymous said...

exw ola osa anefereis. akolouthisa tis odigies omws stin tileorasi pairnw aspromauri eikona. dokimasa na rythmisw tin karta grafikwn pal klp alla tpt....

Acro said...

@anonymous
Μπορώ να σκεφτώ τα εξής:
α)Κάνε επανεκκίνηση ώστε να "ξαναδεί" την τηλεόραση η κάρτα ξεκινώντας τα windows
β) Χαμήλωσε την ανάλυση της τηλεόρασης στην χαμηλότερη δυνατόν, 640Χ480 αν γίνεται (αν η τηλεόραση είναι "λίγων" ιντσών ή παλαιότερης τεχνολογίας μπορεί να ζορίζεται να παίξει)
γ) Ο τελικός adaptor σε scart μπορεί να μην δουλεύει ή να μην πατάει σωστά.

Δες το και ξαναπές μας

MaRia said...

γεια σου πριν μερικους μηνες ακολουθοντας τις συμβουλες σου τα καταφερα, το προβλημα μου ειναι πως τωρα μετα απο ena format ενω στελνω εικονα στην tv δεν μπορω να στειλω βιντεακια η ταινιες πχ με τον media player εχετε να προτεινετε κατι σας παρακαλω? εχω κανει ολες τις απαιτουμενες ρυθμισεις

Anonymous said...

Γεια! Αγόρασα σήμερα ένα καλώδιο από s-video σε s-video για να συνδέσω το laptop με την τηλεόραση (ναι, είναι κάπως παλιά). Το άλλο καλώδιο είναι για να ακούγεται ο ήχος από την tv, έτσι; Δε με απασχολεί προς το παρόν, προτεραιότητα έχει η εικόνα, που δεν έχω:Ρ Ο υπολογιστής δείχνει ότι συνδέθηκε η δεύτερη οθόνη και εμφανίζει το παράθυρο με τις επιλογές (κλώνος, συνέχιση επιφάνειας εργασίας κλπ), όμως η τηλεόραση δε δείχνει τίποτα και στις ρυθμίσεις των πολλαπλών οθονών η δεύτερη οθόνη δε φαίνεται ενεργή. Α, επίσης όταν γίνεται η σύνδεση, η επιφάνεια εργασίας "μικραίνει" στην οθόνη του υπολογιστή(640Χ480). Τι πρέπει να κάνω; Βοηθήστε την άσχετη παρακαλώ!

Acro said...

@MaRaKi Μπορεί να καταλαβαίνω εντελώς λάθος, αλλά εννοείς ότι τα video παίζουν στην οθόνη του υπολογιστή και όχι της τηλεόρασης; Έχεις κάνει "επέκταση επιφάνειας εργασίας" στην τηλεόραση και δείχνουν δυο διαφορετικά πράγματα; Αν ναι, τότε μπορείς να πάρεις το παράθυρο που σε ενδιαφέρει, και να το μετακινήσεις με "drag and drop" στην διπλανή οθόνη της τηλεόρασης. Στη συνέχεια μεγιστοποιείς το παράθυρο και τελείωσε. Θα συνιστούσα επίσης κάποιο άλλο player αντί για το windows media player. Έχει πάρα πολλά.
Επίσης ίσως χρειαστείς ένα πακέτο με "Codecs" για τα avi αρχεία.

Αν δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά, και απλώς δεν δείχνει τίποτε η τηλεόρασή σου, γίνει λίγο πιο κατανοητή.


@clementine : Υπάρχει όντως περίπτωση, ο υπολογιστής να προσπαθεί να "κατέβει" στα επίπεδα της τηλεόρασης, και να "μην μπορεί" γιατί η τηλεόραση δεν έχει τις προδιαγραφές για τέτοιες αναλύσεις, ή ζορίζεται, ή οποιαδήποτε άλλη ασυμβατότητα τέλος πάντων. Αν κατάλαβα καλά, παρά την παλαιότητα, η τηλεόραση έχει είσοδο s-video. Λογικά θα έχει και scart. Πάρε τον μετατροπέα που έλεγα πιο πάνω, σύνδεσέ το με scart καλύτερα σε πρώτη φάση και δες αν δουλεύει. Το scart "κατεβάζει" το σήμα του υπολογιστή, κάνοντας πιθανότερο να λειτουργήσει η όλη επιχείρηση.
Έτσι όπως σου τα λέει η κάρτα οθόνης σου, αναγνωρίζει την τηλεόραση, αλλά δυσκολεύεται να συνεργαστεί μαζί της.

Προσφάτως συνέδεσα λάπτοπ τετραετίας με τηλεόραση 5ετίας ίσως, τόσο με s-video, όσο και με τον scart μετατροπέα. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα δεν βλεπόταν. Τα χρώματα ήταν off, και είχε οριζόντιες γραμμές. Δυστυχώς δεν βρέθηκε άλλη λύση. Μερικά πράγματα παραμένουν ασύμβατα. Δεν εύχομαι το ίδιο και για την τηλεόρασή σου... :)

Εις αμφότερες, πείτε μας και πώς πήγε...

MaRia said...

σ ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση βασικα τα βιντεο παιζουν στην οθονη του υπολογιστη και δεν παιζουν στην οθονη της τηλεορασης παρολο που βλεπω το παραθυρο του media player στην θεση του βιντεο υπαρχει μια μαυριλα , codecs εχω εγκαταστησει , επεκταση οθονης πως μπορς να κανω? χρησιμοποιω media player γιατι δεν καταφερα με κανεναν αλλον να βλεπω ελληνικους υποτιτλους ( με βοηθησε το vod syb) καμια ιδεα? ευχαριστω πολυ

MaRia said...

μαλλον με την επεκταση επιφανειας εργασιας καταλαβαινω τι εννοεις στις ιδιοτητες του desktop εχω δυο επιλογες 1)plug and play monitor on Nvidia Geforce 4mx h 2)Default monitor on Nvidia Geforce 4mx ποιο απο τα δυο πρεπει να ελεγεξω? βασικα τα εχω δοκιμασει και τα δυο και δεν γιντετε τιποτα οπως επισης δεν καταλαβα την συμβουλη σου που αφορουσε το "drag and drop" στην διπλανή οθόνη της τηλεόρασης εκει που εχει την ενδειξη των οθονων 1 και 2 εσυρα και δεν καταφερα τιποτα

Unknown said...

Α ρε Acro με αυτά τα ποστ που έχεις κάνει.. θα χρειαστεί να βάλουμε ανοιχτη γραμμή επικοινωνίας..!!

MaRaKi μην ανησυχείς όμως.. το πρόβλημά σου θα το λύσουμε.. γιατί εμείς ξέρουμε "πως γίνεται".. :) Μην πας πουθενά αλλού.. stay tuned..

Acro said...

@Maraki Ξέχνα το drag and drop. Προφανώς τα έχεις κάνει "κλώνο" ώστε να βλέπεις στην τηλεόραση ακριβώς ότι και στον υπολογιστή. Η κάρτα σου (Nvidia Geforce 4mx) πρέπει να είναι 64 ΜΒ. Νομίζω ότι δεν είναι αρκετά μεγάλη για να επεξεργαστεί την εικόνα και για το μόνιτορ και για την τηλεόραση. Οπότε, τελευταία λύση, αν είναι εύκολο, να πεις στον υπολογιστή να χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ την τηλεόραση. Νομίζω ότι έτσι θα καταφέρει να παίξει, αν και θα υστερεί σε ανάλυση. Δοκίμασέ το (στις ρυθμίσεις με τις δυο οθόνες, πες του ΜΟΝΟ τηλεόραση ως πρωτεύουσα οθόνη).

Για player, δοκίμασε κάποιο άλλο καλύτερα, όπως το bsplayer. Μοιάζει με το winamp στο interface, και έχει ενδιαφέρουσες λειτουργίες από το πληκτρολόγιο κατ' ευθείαν. + Άνετο χειρισμό και με το ποντίκι, ακόμη και σε full screen.


Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένεις θαύματα. Τα μηχανήματα αλλάζουν απαιτήσεις από χρονιά σε χρονιά...

Acro said...

@Lipis αν νομίζεις ότι απλώς χρεώνεσαι κινητό όταν με καλείς, θα κλάψεις με τον λογαριασμό :)

Όσο για το stay tuned, αν μπορέσει να βρει αλλού λύση, ας μας την πει κι εμάς :)

MaRia said...

acro μου ναι τα εχω κανει κλωνο δεν ειναι θεμα α[αιτησεων γιατι μεχρι προ 3 ημερων πριν το φορματ ολα λειτουργουσαν ρολοι!!!! δοκιμασα και τον bs player τα ιδια

Unknown said...

Acro μη μας λες τέτοια.. είχαμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας πάνω σου...!! Θα νομίζει και το MaRaKi ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται..!

MaRia said...

παιδια μην ρωτατε πως αλλα τα καταφερα εκει που σκαλιζα το control panel της geforce εγινε το θαυμα βεβαια τωρα βλεπω την μαυριλα στο media player kai to video στην tv αλλα δεν μ απασχολει !! εχω αναπαραγωγη και με το bs player απλα δεν μου εμφανιζονται υποτιτλοι σ αυτον , θελω να σας ευχαριστησω απ τα βαθυ της καρδια μου αντε και κοντεψα να σκασω εγκυος γυναικα!!! σας θερμοευχαριστω!

Acro said...

@Maraki Καλή λευτεριά...
Κατέβασε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πακέτο codecs. Αν οι υπότιτλοί σου είναι στο ίδιο directory με το avi, και έχουν το ίδιο όνομα, θα ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν!!!

Επίσης, κατέβασε νεώτερους drivers για την κάρτα οθόνης σου...
Μάλλον θα βοηθήσει γενικότερα. Λογικά μετά το format, έχεις τους αρχικούς παλιούς drivers.

MaRia said...

acro κατεβασα τους codecs δεν γινετε τιποτα παρολο που ειναι στον ιδιο φακελο με το ιδιο ονομα οσο για τους drivers με το driver genius pro κανω update σε ολους μου τους drivers poly syxna και τους κανω back up ετσι σε καθε format τους εχω ετοιμους
ευχαριστω για τις ευχες σου

Anonymous said...

Γεια! Πήρα τον adaptor και, ναι, δούλεψε!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Αρχικά το δοκίμασα και η εικόνα ήταν μαυρόασπρη και είπα, οκ, μάλλον χρειάζομαι καινούρια τηλεόραση, χιχι! Τελικά έπρεπε να αλλάξω τις ρυθμίσεις στην κάρτα (pal κλπ που ανέφερε και κάποιος άλλος). Η εικόνα δεν είναι και πολύ καλή, έβαλα όμως μια ταινία και είναι ικανοποιητική (αυτός ήταν ο λόγος της όλης επιχείρησης άλλωστε). Έχω όμως ένα μικρό προβληματάκι με τους υπότιτλους που δε φαίνονται πολύ καθαρά, τραβάνε στο πλάι:Ρ Υπάρχει τρόπος να το βελτιώσω αυτό;

Anonymous said...

Γεια σας!
Εχω ενα vaio το οποίο έχει μόνο vga, αλλα οχι svideo. Θέλω να το συνδέσω με την τηλεόραση που έχει svideo και scart. Γίνεται; Υπάρχει καλώδιο ή αντάπτορας; Ευχαριστώ!

Acro said...

@anonymous Υπάρχει αυτό για παράδειγμα.
http://www.amazon.com/Cables-Unlimited-AUD-2350-S-Video-Adapter/dp/B000V6W7ZY

Τώρα, πού θα το βρεις στην Ελλάδα; Φαντάζομαι σε καταστήματα σχετικά με καλώδια υπολογιστών...
Καταστήματα, περισσότερο "ηλεκτρονικών" παρά "υπολογιστών", αν καταλαβαίνεις τι εννοώ :)

Anonymous said...

Ευχαριστω φιλε μου για τις οδηγιες,τις ακολουθησα πιστα,εκανα τις συνδεσεις και τις ρυθμισεις στον υπολογιστη για λειτουργια 2 οθονων,και ψαχνω τωρα στην nvidia Geforce 5200 που εχω τι να κανω γιατι στην τηλεοραση δεν υπαρχει χρωμα(το εψαξα και απο το κοντρολ)και εμφανιζει σταθερα την εικονα της επιφανειας εργασιας τιποτε αλλο.Τι να κανω μπορεις να μου πεις; Ευχαριστω ,περιμενω την απαντηση σου.

Acro said...

@anonymous
Αν καταλαβαίνω καλά,
στην τηλεόραση βλέπεις μόνο το desktop επειδή έχεις κάνει ρύθμιση "επέκταση επιφάνειας εργασίας" ή "expand desktop", οπότε η τηλεόρασή σου παίζει τον ρόλο δεύτερης οθόνης. Αν μετακινήσεις δεξιά ή αριστερά τον κέρσορά σου, εκτός οθόνης υπολογιστή, θα τον δεις να περνάει από την τηλεόραση. Μπορείς να κάνεις ρύθμιση "κλώνου" "clone" οπότε θα βλέπεις στην τηλεόραση, ότι και στην οθόνη του υπολογιστή.

Γιατί είναι μαυρόασπρη η εικόνα τώρα. Η τηλεόρασή σου πρέπει να είναι "παλιάς" τεχνολογίας, δηλαδή πάνω από 2-3 χρονών (!!!), ή/και "λίγων" ιντσων. (21"-29" και 4:3 δηλαδή όχι ευρείας προβολής). Επίσης έχεις κάνει τη σύνδεση με μετατροπέα scart γιατί υποθέτω η τηλεόραση δεν έχει s-video υποδοχή. Οπότε ο λόγος που τα βλέπεις ασπρόμαυρα είναι γιατί η τηλεόραση δεν υποστηρίζει την ανάλυση ή/και τα hrz της κάρτας οθόνης. (της πέφτουν πολλά). Αυτό που μπορώ να προτείνω (και αν κάποιος ξέρει καλύτερα, παρακαλώ πολύ), είναι να χαμηλώσεις την ανάλυση της δεύτερης οθόνης, στην χαμηλότερη δυνατόν σε πρώτη φάση (λογικά θα είναι 640Χ480) και να δεις αν αλλάξει κάτι στο ασπρόμαυρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Υπάρχει επίσης η περίπτωση κάποιο καλώδιο/βύσμα να μην κάνει καλή επαφή. Βεβαιώσου και γι' αυτό, και πες μας τι έγινε...

Anonymous said...

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας! Σύνδεσα την τηλεόραση με τον υπολογιστή κανονικά, την βρήκε αμέσως, την έβαλα και ως κλώνο όμως το πρόβλημά μου είναι ότι σε καμία ανάλυση δεν παίζει έγχρωμα! Μόνο ασπρόμαυρη εικόνα έχω. Ο υπολογιστής έχει κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 7150M / nForce 630M. Η οθόνη του υπολογιστή μου είναι 17" ενώ η τηλεόραση είναι 21" μάλλον με 4:3 όπως είπατε. Στον υπολογιστή έχω Σvista και παρόλο που δοκίμασα κάθε ανάλυση στην τηλεόραση βλέπω ασπρόμαυρο. Κοίταξα όλα τα καλώδια και πατάνε όλα καλά. Τις πταίει;

Unknown said...

α, κοίτα να δεις, αν κοροϊδεύεις την microsoft, δεν θα πάρεις απάντηση... Άκου εκεί Σvista...

Anonymous said...

Μα εγώ... δεν κοροϊδεύω την Microsoft. Τα Vista κοροϊδεύω! :-( Θα μου δώσετε μια απάντηση;

rockordie said...

Δίκιο έχει ο/η Σαλαμάνδρα...βοήθησε αν μπορείς, αντί να λες εξυπνάδες.

P.S: Δεν έχω ιδέα γιατί είναι ασπρόμαυρο (θα ποντάρω στο ότι δεν πατάει καλά το scart/svideo)

Anonymous said...

Δεν έχω πρόβλημα με τα σχόλια. Είναι ok. Απλώς το πρόβλημά μου είναι ότι το scart πατάει καλά! Το δοκίμασα αρκετές φορές και δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Κάτι άλλο ίσως;

Acro said...

Εκτός και αν σου φταίει ο αντάπτορας Scart, που αν θυμάμαι καλά το κόστος του είναι μικρό, και δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις έναν ακόμη, το πιθανότερο είναι ότι η τηλεόρασή σου αδυνατεί να καταλάβει σωστά το σήμα που δέχεται (δεν μπορεί να παίξει ούτε την χαμηλότερη ανάλυση 640Χ480), και δείχνει ότι μπορεί, δυστυχώς μαυρόασπρα.
Αν κατάλαβα καλά ο υπολογιστής δεν είναι laptop, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να το δοκιμάσεις σε κάποια άλλη, "καινούρια" τηλεόραση;

(Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν πρέπει να φταίει ο συνήθης ύποπτος που λέγεται Windows_οτιδήποτε:))

Anonymous said...

Ναι, σίγουρα δεν φταίνε τα Windows καταρχήν. Απ' την άλλη δεν ξέρω αν φταίει και η τηλεόραση ή κάποιο καλώδιο ή το scart. Θα 'θελα να δοκιμάσω να αγοράσω άλλο ένα scart αλλά ήδη πήρα τα καλώδια άσπρο κόκκινο για τον ήχο που τελικά κατάλαβα ότι είναι άχρηστα γιατί ακούω τον ήχο απ' τα ηχεία του υπολογιστή που είναι δυνατότερα και δεν θέλω να ξοδέψω περισσότερα και στο τέλος να μην δουλέψει. Το θέμα είναι αν γίνεται να λυθεί το πρόβλημα με τα υπάρχοντα μέσα που έχω. Αν δεν γίνεται τότε βλέπουμε. Και τέλος δεν έχω κάποια άλλη τηλεόραση για να το δοκιμάσω. Ο υπολογιστής είναι φορητός αλλά δεν έχω άλλη τηλεόραση για δοκιμή.

Acro said...

@Σαλαμάνδρα: Αν πας εδώ, θα βρεις να κατεβάσεις τους πιο πρόσφατους drivers για την κάρτα οθόνης σου. Αν και μετά από αυτό δεν δεις διαφορά, 99% φταίει η τηλεόραση, 0,5 το scart και 0,5 δεν μπορώ να φανταστώ τι.
Αφού είναι laptop πάντως, έστω και μόνο για τη δοκιμή μπορείς να το πας μέχρι κάποια τηλεόραση φίλου/συγγενή/καταστήματος για να το δοκιμάσεις κι εκεί...

Anonymous said...

Έχω τους τελευταίους drivers για την κάρτα γραφικών οπότε μάλλον δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αν φταίει η τηλεόραση τότε τσάμπα τα λεφτά που έδωσα... αλλά δεν πειράζει! Αν δεν δοκιμάσεις δεν ξέρεις. Ευχαριστώ για την βοήθεια πάντως και αν κάποιος έχει κάτι να προσθέσει ας το πει.

Anonymous said...

Παιδια,τη βοηθεια σας..εχω ξανασυνδεσει το pc μου με την tv,Κ ολα Ok..τωρα ομως δεν βγαζω ακρη..κανω απο τις ρυθμισεις οθονης την επεκταση κ στην οθονη 2 οπως γραφει,αλλα τιποτα.Εκει που κανονικα ο Gom player πχ θα επρεπε να "φευγει" απο τα πλαγια.Παρεπιπτοντως,απο την τελευταια φορα που το'χα κανει,εχω αλλαξει τηλεχειριστηριο στην τηλεοραση,κ δεν ειμαι σιγορη σε ποιο καναλι πρεπει να παιζει.Δεν ξερω αν εχει καμια σχεση αυτο.
Ποιο μπορει να ειναι το προβλημα?Οσον αφορα το pc.Εκτος κ αν επαθε τιποτα το καλωδιο-αν και ειναι δοκιμασμενο.
Οποιος μπορει..
Thanx προκαταβολικα!

Acro said...

@anonymous. Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι έχεις βάλει τα καλώδια σωστά και έχεις ρυθμίσει το PC να δείχνει σε δυο οθόνες, μάλλον το μόνο σου πρόβλημα είναι το κανάλι της TV.
Συνήθως κάτω από το κανάλι μηδέν, υπάρχουν αυτά των εξωτερικών συνδέσεων. Με εξωτικά ονόματα τύπου EXT1, EXT2, HDMI1, HDMI2, S-VIDEO κλπ.
Προσπάθησε να "κατέβεις" σε αυτά τα κανάλια. Λογικά κάπου εκεί θα πετύχεις και το PC σου :)

Anonymous said...

gei sas..polu kalo to post. egw 8a i8ela na rwtisw kati allo. kai opoios mporei kai 8elei as mou apantisei. exw lap top (exei S-video) kai 8elw na vlepw se auto tileorasi kanonika apo tin keraia (oxi mesw internet).8elw dld na syndesw to kalwdio tis keraias (ennow auto pou syndeeis kai stin tv gia na vlepeis) me to lap top mou kai me kapoio isws programma (den xerw) na vlepw tileorasi kanonika. euxaristw.

Acro said...

@Anonymous, κατ' αρχήν ευχαριστούμε.
Στην ερώτησή σου τώρα.
Έχεις καταλάβει λάθος το εξής:
Το S-video του υπολογιστή σου είναι έξοδος σήματος, όχι είσοδος. Δεν μπορείς να "εισάγεις" σήμα στον υπολογιστή σου από εκεί.
Επίσης, για να δεις τηλεοπτική εικόνα χρειάζεσαι έναν δέκτη τηλεόρασης. To laptop σου λογικά ΔΕΝ διαθέτει κάτι τέτοιο (αλλιώς θα είχε ήδη ένα βύσμα για τη σύνδεση του καλωδίου της κεραίας).

Ευτυχώς, η λύση είναι απλή. Υπάρχουν εξωτερικοί δέκτες τηλεόρασης που συνδέονται στον υπολογιστή με usb. Για παράδειγμα δες εδώ.
Να σημειώσω μόνο το εξής, από προσωπική πείρα. Επειδή η όλη διαδικασία απαιτεί αρκετή επεξεργαστική ισχύ, η ποιότητα και προπάντων, η ταχύτητα της εικόνας, εξαρτάται όχι μόνο από τον εξωτερικό δέκτη, αλλά και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του laptop. Πριν κάνεις κάποια αγορά, θα πρότεινα να αναζητήσεις στο internet γνώμες από άλλους χρήστες. Έτσι λογικά θα αποφύγεις μια "φτηνή" ή "παράλογα ακριβή" λύση που όμως δεν θα σου δώσει την εικόνα που θέλεις.

Anonymous said...

Σε ευχαριστώ πολύ για την λύση που μου προσφέρεις και θα το ψάξω περισσότερο. (παραδέχομαι οτι δεν ξέρω και πολλά, απλά είπα να αναφέρω το τι έχει το pc μου για να βοηθήσω και να γίνω ποιο κατανοητός.)
(Ειλικρινά δεν έχω δει πιο γρήγορη απάντηση...)
Σ΄ευχαριστώ πολυ.

Acro said...

Πολύ καλά έκανες και ανέφερες τι ακριβώς έχει το laptop σου, είτε ξέρεις πολλά είτε όχι. Έτσι αποφύγαμε ένα σετ ερωταποκρίσεων :)

Όσο για την ταχύτητα στην απάντηση, απλώς έτυχε να βρίσκομαι στον υπολογιστή...

Αν καταλήξεις σε κάποια καρτούλα, και θέλεις μια γνώμη, εδώ είμαστε.
Και να μην ξέρουμε, θα το ψάξουμε.
Long live google :)

Anonymous said...

na sou pw kai egw to provlima mou? lpn egw sthn karta grafikwn exw eksodos s-video ala me 7 pins...sthn tv einai ola ok! apla pesmou ti mporw na kanw me afth thn eksodo!

Acro said...

7 pins ε; Φαντάζομαι όπως σ' αυτή την εικόνα;
Δεν είμαι εκεί για να δω, αλλά θα πρότεινα το απλούστερο (νομίζω). Βγάλε μια φωτογραφία το βύσμα, ή απλώς ζωγράφισε το, ή αν σου κάνει η εικόνα που παραθέτω, εκτύπωσέ την, κάνε το ίδιο και με το αντίστοιχο της τηλεόρασης, και με τις φωτογραφίες πήγαινε σε ένα κατάστημα με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, και πες τους ότι θέλεις με κάποιο τρόπο να συνδέσεις αυτά τα δύο. Αν δεν υπάρχει έτοιμο καλώδιο, θα υπάρχουν αντάπτορες για να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις.

Αν δεν γίνομαι κατανοητός, πες μου.

Acro said...

Να προσθέσω και το εξής:
Στην εικόνα για την οποία δίνω λινκ, αν προσέξεις θα δεις ότι το επάνω βύσμα είναι s-video IN, και όχι Out. Δες τι γράφει ο υπολογιστής σου σχετικά. (στο manual της κάρτας, ή επάνω στην ίδια την κάρτα, αν είναι δηλαδή μόνο ΙΝ ή INOUT ή ό,τι άλλο.)
Υπάρχει περίπτωση να είναι ΜΟΝΟ in, το οποίο σημαίνει ότι σ' αυτό το βύσμα δεν μπορείς να συνδέσεις την TV :)

Acro said...

Ανώνυμε, εσύ μάλλον έχεις κάτι τέτοιο. Όπως μπορείς να διακρίνεις στην καρτούλα της εικόνας γράφει out. Κοίταξέ το και πες μας.

Anonymous said...

xaxa...akrivos to idio kai piga na to anevasw ;) orea opote pes mou ti mporw na kanw me afth thn eksodw!

des kai to diko mou etsi gia sigouria ;) http://i49.tinypic.com/33omo86.jpg

Acro said...

Αυτή είναι το βύσμα που έχει και το δικό μου, και βγάζει κανονικά σήμα S video για την τηλεόραση.
Όταν λες, τι να κάνεις, τι εννοείς;
Χρησιμοποίησέ το σύμφωνα με τις οδηγίες του κυρίως post για να το συνδέσεις με την TV και να δεις εκεί εικόνα από τον υπολογιστή.
Τι παραπάνω να πω;

Anonymous said...

orea...lpn tora egw exw agorasei ena kalodio s-video...sthn tv kanei ala sto pc ksereis exei 7 pins!mporw na to xrisimopihsw kapos? epidi einai kai makri kai me volevei ;)

Acro said...

Λογικά το βύσμα με τα 4 pins του καλωδίου μπαίνει στο 7πινο του υπολογιστή. Σωστά;
Το βάζεις και το χρησιμοποιείς λοιπόν...

Anonymous said...

ma to kalodio sou lew kai stos 2 plevres einai me 4 kai to pc 8elei 7 opos ides kai sthn pic ;)giafto exw skalosei :P

Acro said...

Ε ναι :) Κι εγώ σου λέω, εφ' όσον μπαίνει, βάλτο και δοκίμασέ το.
Για την έξοδο από τον υπολογιστή προφανώς ΔΕΝ χρειάζονται και τα 7 ποδαράκια. Δοκίμασέ το, δεν χάνεις τίποτε...

Anonymous said...

to dokimasa kai den kanei tpt opote 8a paw na agorasw ta 3 eksartimata pou les parapanw , an kai nomizw oti to deftero eksartima pou les einai to kalodio pou exw ;) pantos thx gia ola file mou ;)

Acro said...

Υποθέτω πως:
α)"ζήτησες" από το PC να "παίξει" σε δυο οθόνες
και
β)έψαξες όλα τα ext κανάλια της τηλεόρασης (EXT 1, EXT 2 κλπ)

Δεν αρκεί να συνδέσεις απλώς τα καλώδια...

Anonymous said...

sosta den sou eksigisa ti akrivos 8elw...lpn 8elw na dixnei h TV oti dixnei to pc! kai nai epsaksa ola ta EXT! den pirazei 8a parw kai ta ala 2 eksartimata kai ta ksana leme :P

Acro said...

Ναι, ΟΚ προφανώς αυτό θέλεις :P
Πήγες στις ιδιότητες της κάρτας γραφικών (ή στο σχετικό "utility" της κάρτας) να "ζητήσεις" να δουλέψουν δυο οθόνες; Αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται ο υπολογιστής να μαντέψει ότι συνέδεσες TV και περιμένεις σήμα εκεί.

Acro said...

(editors note για το λογιστήριο)
το πρόβλημα του ανωνυμου (γεια σου Νικο), μετά από λίγο chat στο msn, λύθηκε, η πιστωτική κάρτα του χρεώθηκε, όλα καλα:)

Anonymous said...

Μπραβο.Χρησιμη πληροφορια.Στο pc μου εχει ενα στρογγυλο βισμα με 7 pins,θα λειτουργισει;

Acro said...

@Anonymous Λογικά ναι, θα λειτουργήσει...

Anonymous said...

Καλησπερα!Το ποστ ειναι εξαιρετικο,εχω γκουγκλαρει αρκετα κ δεν εχω βρει κατι τοσο κατατοπιστικο.Θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι δυνατη η συνδεση λαπτοπ το οποιο εχει θυρα d-sub με παλια τηλεοραση 30-32 ιντσων (16:9) η οποια εχει συνδεσεις scart κ rca(ισως να εχει κ s-video δεν ξερω με ποσα pins αλλα επειδη ειναι φιλου η TV μου διαφευγει αυτη τη στιγμη) κ πως αυτο μπορει ή ειναι καλυτερο να γινει.Με καλωδιο κατευθειαν ή καποιον σχετικο ανταπτορα?

Acro said...

Καλημέρα Ανώνυμε...

Υπάρχουν αντάπτορες που θα περάσουν το σήμα από d-sub σε SCART.
Δες για παράδειγμα εδώ και εδώ.
Σε καταστήματα ηλεκτρονικών μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις.
Το θέμα είναι ότι οι παλαιότερες τηλεοράσεις δεν "σηκώνουν" εύκολα το σήμα του υπολογιστή, με αποτέλεσμα η εικόνα να έχει γραμμές, να είναι μαυρόασπρη ή κακής ανάλυσης. Ξεκινάς λοιπόν από τις χαμηλότερες δυνατόν ρυθμίσεις (640Χ480) και αν η εικόνα είναι ικανοποιητική, ανεβαίνεις όσο γίνεται.

Anonymous said...

Φίλε, δεν παίζει avi... Και έχω και άλλο πρόβλημα. Στην τηλεόραση δείχνει μόνο το φόντο της επιφάνειας εργασίας, χωρίς να δείχνει ούτε τα εικονίδια ούτε κανένα παράθυρο, όποιο και αν ανοίγω. Αλλά από ήχο είναι τέλειο! Τι κάνω λάθος με την εικόνα;;

Acro said...

@Anonymous Δεν παίζει avi; Εννοείς γενικά ο υπολογιστής σου; Χρειάζεσαι ένα codec pack.

Όσο για την εικόνα, όλα σωστά τα έχεις κάνει, απλώς "βλέπει" την τηλεόρασή σου ως δεύτερο μόνιτορ. Αν κινήσεις το ποντίκι δεξιά-αριστερά της κυρίως οθόνης σου, θα το δεις να ξεπροβάλει στην τηλεόραση.
Αυτό κατ' αρχήν συνήθως βολεύει, καθώς μπορείς να μεταφέρεις στην τηλεόραση το παράθυρο του player και να βλέπεις ταινία, ενώ παράλληλα στο μόνιτορ του υπολογιστή μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα.
Αν θέλεις να βλέπεις στην τηλεόραση ό,τι και στο μόνιτορ, θα κάνεις δεξί κλικ στην οθόνη, ιδιότητες (ή πίνακας ελέγχου κάρτας οθόνης κατά περίπτωση), και θα "του πεις" να κάνει κλώνο την τηλεόραση (δηλαδή να δείχνει ό,τι ακριβώς και στο μόνιτορ).

Πες αν έχεις πρόβλημα. Επίσης, πες μας αν θέλεις, τι εννοείς δεν παίζει avi;

Anonymous said...

@Acro Εννοώ, ότι ενώ στον υπολογιστή παίζει κανονικά το avi, στην τηλεόραση δεν φαίνεται τίποτα (χρησιμοποιώ VLC), απλά ακούγεται ο ήχος... Όσο για τα υπόλοιπα, θα δοκιμάσω και θα σου πω... Ευχαριστώ!

Anonymous said...

Α, και δε μου λες, πως είπες μπορώ να κάνω κλώνο την τηλεόραση;;

Acro said...

Επειδή όλες οι ερωτήσεις σου έχουν απαντηθεί αρκετές φορές πιο πάνω, αλλά και για να μη ζαλίζουμε τον κόσμο, στείλε μου ένα mail με κάποιο msn, κάποιο skype, κάτι, προκειμένου να το λύσουμε "κατ' ιδίαν".

Anonymous said...

@Acro Καλά, άσε... Θα το ψάξω στα παραπάνω σχόλια και θα το βρω.

bloggertips.gr said...

τα συγχαρητηρια μου για το πολυ επεξηγηματικο post!

Acro said...

@bloggertips.gr Να' σαι καλά. Βέβαια πλέον τα περισσότερα Laptop (και οι τηλεοράσεις) έχουν HDMI οπότε τα πράγματα είναι ευκολότερα...

bloggertips.gr said...

τα πραγματα τωρα ναι ειναι πολυ ευκολοτερα για αυτους που εχουν συγχρονους υπολογιστες και τηλεορασεις. ενα καλωδιο ειναι και τελειωσες.
βεβαια εμενα η Tv μου ειναι 10ετιας για αυτο εχω μπλεξει αυτες τις μερες με καλωδια.
με βοηθησες παρα πολυ ευχαριστω,
ολον τον εξοπλισμο τον βρηκα στο http://www.cable-shop.gr/ και στοιχισε μολις 6 ευρω. τα εχω παραγγειλει και περιμενω.

αυτο που ανησυχω τωρα ειναι το εξης:

εχω 15,6 ιντσες οθονη υπολογιστη, και 42 ιντσες οθονη τηλεορασης.

απορω σε τι αναλυση θα το βλεπω.

και φανταζομαι θα πρεπει να κατεβαζω πλεον ταινιες υψηλης ευκρινειας 1080p που λενε, αυτες που εχουν μεγεθος μεταξυ 5 και 15gb και οχι αυτες τις ταινιες με τα 700 mb γιατι δεν πρεπει να φαινονται σε καλη αναλυση απο τη τηλεοραση.
βεβαια ολα αυτα τα εικαζω τωρα, μεθαυριο που θα μου ερθουν θα δω.

αλλιως νομιζω οτι το θεμα της αναλυσης λυνεται με ενα media player ή κανω λαθος?

Acro said...

Το καλύτερο θα ήταν όταν με το καλό τα συνδέσεις και δουλέψουν, να ζητήσεις από την κάρτα οθόνης να κάνει "επέκταση οθόνης" στην τηλεόραση. (όχι κλώνο). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να αφήσεις το μόνιτορ σε όποια ανάλυση σε βολεύει, και την τηλεόραση στην μεγαλύτερη δυνατή. (Εφ' όσον είναι δεκαετίας, μάλλον δεν θα μπορεί να ανέβει και πολύ). Οπότε δεν θα μπορέσεις να δεις HD (1080). Έτσι κι αλλιώς, το s-video δεν μπορεί να στείλει HD σήμα. Αλλά σε βεβαιώ ότι αν το rip της ταινίας είναι καλό, και με HDMI δεν έχεις σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα. Τα τηλεοπτικά επεισόδια πχ των 350 ΜΒ είναι πολύ καθαρότερα απ' ότι θα τα έβλεπες από τα επίγεια τηλεοπτικά κανάλια. Βέβαια, σε τηλεόραση που σηκώνει 720/1080, αν παίξεις HD η διαφορά είναι εμφανής και η εικόνα εξαιρετική.

Όσο για Player, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον bsplayer που είναι ένας από αυτούς που σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις το Playlist/control panel του στο μόνιτορ, και την εικόνα του στην τηλεόραση. Έτσι, μπορείς ενώ παίζει η ταινία, να κάνεις παράλληλα και άλλα πράγματα στο μόνιτορ, βλέποντας και πόση ώρα ακόμη απομένει, το Playlist σου κλπ.

Αν σε προβληματίζει κάτι, πάλι εδώ είμαστε.

Acro said...
This comment has been removed by the author.
bloggertips.gr said...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 4/7/2011, 22:17 :

media player εννουσα κατι σαν αυτο: http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/Media-Players/Western-Digital-HD-Media-Player-Elements-Play-Multimedia-Drive-1TB-WDBACC0010HBK.htm

δεν εχω καταλαβει βεβαια που ακριβως χρειαζεται (εκτος στο οτι αν εχεις αυτο, δε χρειαζεται να εχεις ανοιχτο τον υπολογιστη σου), απλα ακουω οτι το εχουν ολοι, χαχα.

οσο για τα αλλα δεν τα πολυκαταλαβαινω, αλλα μεθαυριο που θα τα λαβω, θα κανω τους πειραματισμους μου και θα σας πω.

αληθεια ο πωλητης με πληροφορησε οτι ισως χρειαστει να εχω και αυτο: http://www.cable-shop.gr/33748.html

μου ειπε οτι υπαρχουν 50% πιθανοτητες να το χρειαστω..

bloggertips.gr said...

ναι καλα λες, συγγνωμη για τα λινκς, διεγραψα και επαναδημοσιευσα το σχολιο μου.

σε ευχαριστω παλι γις την αμεση βοηθεια και τις πληροφοριες που μου εδωσες,

σε κανα2-3 μερες θα ξαναγραψω σχολιο με το τι εγινε, ωστε να βοηθηθουν κι αλλοι που θα ειναι στην ιδια θεση με μενα.

καλο βραδυ προς το παρον.

Acro said...

Το κουτάκι για το οποίο δίνεις link είναι όντως media player με δικό του σκληρό δίσκο, και όντως, αν το έχεις, αντιγράφεις εκεί ό,τι θέλεις, και δεν χρειάζεται να έχεις ανοιχτό/συνδεδεμένο τον υπολογιστή.
Όσο για το καλώδιο του δεύτερου link, αν η κάρτα οθόνης σου έχει έξοδο s-video, δεν σου χρειάζεται.

bloggertips.gr said...

ο υπολογιστης μου (Toshiba Satellite A300) έχει έξοδο s-video.

επομενως αυτον τον μετατροπεα με τα 49 ευρω δεν τον χρειαζομαι?

αληθεια αυτος ο μετατροπεας, κανει καλυτερη την αναλυση ή δεν έχει σχέση με αυτό?

Υ.Γ.: Η τελευταια μου ερωτηση!

Acro said...

Αφού έχεις s-video, όχι δεν τον χρειάζεσαι. Αν καταλαβαίνω καλά, έχεις παραγγείλει καλώδιο s-video, και μετατροπέα σε SCART για να συνδεθείς με την τηλεόραση.
Αφού καταλήγεις σε SCART, περιορίζεσαι από αυτό, ασχέτως με το πόσο υψηλή ανάλυση θα πάρεις από τον υπολογιστή σου.

Ρώτα ό,τι θέλεις. Αν νοιώσεις πάντως ότι "κουράζεις" το blog, μπορείς πάντα να μου στείλεις mail...

bloggertips.gr said...

bingo!

τωρα αρχιζω και τα ξεκαθαριζω:

η tv μου εχει εισοδους:

1) scart
2) ασπρο-κοκκινο (αν καταλαβα καλα αυτα ειναι για ηχο)
3) s-video

και το pc μου εχει εξοδους:

1) s-video
2) εχει jack ακουστικων φυσικα
3) εχει και hdmi που δεν τη χρειαζομαστε

επομενως ισως και χωρις τον μετατροπεα να κανω τη δουλεια μου. δεν πειραζει τον πηρα κι αυτον για καθε περιπτωση.

αυτο που με εχει ανησυχησει τωρα ειναι αν χρειαζομαι αυτο με τα 49 ευρω (http://www.cable-shop.gr/33748.html) γιατι ο πωλητης ειπε πως το χρειαζομαι.

αληθεια δεν εχω καταλαβει τι ειναι αυτο. εκτος των αλλων λεει οτι μετατρεπει το ψηφιακο σημα του υπολογιστη σε αναλογικο ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

οποτε με αυτη τη συσκευη απο οτι καταλαβα θα βλεπω το pc μου στην tv μου σε καλη ποιοτητα.

ξερεις αν αληθευει αυτο?
γιατι ισως σκεφτω να το παρω ετσι.
αλλιως αν δεν αλλαζει η ποιοτητα, τοτε κανω τη δουλεια μου χωρις αυτο.

σε ευχαριστω και συγγνωμη αν σε κουραζω.
αν προσεξες το site μου και εγω βοηθαω καθημερινα τους bloggers σε διαφορα θεματα.
μην διστασεις αν θελεις κατι!

Acro said...

Αφού έχεις s-video στον υπολογιστή ΚΑΙ στην τηλεόραση, δεν χρειάζεσαι κανέναν ενδιάμεσο για την εικόνα. Το "κουτάκι" των 49 ευρώ μετατρέπει το vga σήμα του υπολογιστή σε τηλεοπτικό με ανάλυση μέχρι 1280x1024.
Το s-video όμως της τηλεόρασης θα δεχτεί (και θα βγάλει) σήμα μέχρι 576i το πολύ.
Οπότε, όχι, δεν έχει νόημα να πάρεις το κουτάκι.

(Υποθέτω ότι έχεις πάρει καλώδιο audio για τον ήχο πάντως (στερεοφωνικό καρφί σε δύο άσπρο/κόκκινο RCA. Γιατί ναι, τα άσπρο/κόκκινο RCA βύσματα είναι για τον ήχο. :))

Όσο για το site σου, ευχαριστώ. Στην περίπτωση που θα χρειαστώ κάτι, δεν θα διστάσω :)

bloggertips.gr said...

τα έφτιαξα όλα μια χαρά, ευχαριστώ!

midnightmelody said...

paidia ki egw provlima exw....kai exw skasei...pira simera to eksis kalwdio
http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=240001588
to laptop mou exei thyra vga kai i tv einai plasma alla apo tis prwtes opote milame mono gia scart i svideo me rca.....vazw loipon kanw syndesi kai den mou deixnei kati i tv...se antithesi to pc megalwnei to desktop tou alla den mou deixnei tipota allo apo backround oute eikonidia tipota....kai i tv anavosvine san na psaxnei sima xwris apotelesma...mono merikes fores ekane kati san xionia....pffff kamia voitheia pleaseee??

Acro said...

@midnightmelody Θα το λύσουμε είτε με chat, είτε με teamviewer, όπως είπαμε και στο mail...

Anonymous said...

Χρήσιμη πρόταση για PC.
Πως συνδέω mac με την τηλέοραση η USB εξωτερικό σκληρό δίσκο με αναλογική τηλεόραση.

Acro said...

@Anonymous Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι στα Apple όσον αφορά στο hardware που χρειάζεται. Για το software και τις ρυθμίσεις, είμαι σίγουρος (δεν έχω apple) ότι τα πάντα θα γίνονται σχεδόν αυτόματα και πολύ ευκολότερα απ' ό,τι μ' ένα PC. :)

Το ίδιο θα πω και για σύνδεση "σκληρού δίσκου" (φαντάζομαι εννοείς media box κάποιας μορφής), με αναλογική τηλεόραση. Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη τουλάχιστον SCART εισόδου στην TV.

Και με την ευκαιρία, εδώ και αρκετό καιρό πλέον η σύνδεση HDMI κάνει τα πράγματα ακόμη ευκολότερα και ποιοτικότερα. Η μόνη ρύθμιση που θα χρειαστεί είναι να "πούμε" στο πρόγραμμα αναπαραγωγής ταινιών ότι η έξοδος ήχου πρέπει να οδηγηθεί στο HDMI και όχι στα ηχεία.

Anonymous said...

Ευχαριστώ Acro για την πληροφορία.
Συνδέω τον εξ.σκληρό στον mac με USB για αποθήκευση ταινιών αλλα δεν μπορώ να συνδέσω
τον σκληρό στην αναλογικη TV διότι εχει μονο SCART.

Acro said...

Ανώνυμε, αν καταλαβαίνω καλά (καλύτερα από πριν), θέλεις να συνδέσεις έναν απλό εξωτερικό σκληρό δίσκο με τηλεόραση με usb και να "παίξει". Εκτός κι αν η τηλεόραση είναι από τις πολύ προχωρημένες που παίζουν avi από usb stick ή δίσκο, αυτό που θέλεις δεν γίνεται. Πρέπει να μεσολαβήσει κάποιου είδους player, είτε είναι από υπολογιστή, είτε από media box.
Ακόμη και με μια τέτοια τηλεόραση όμως, πρέπει να βεβαιωθείς πρώτα ότι μπορεί να παίξει υπότιτλους και μάλιστα Ελληνικούς (αν σ' ενδιαφέρει κάτι τέτοιο).
Καλύτερα ψάξε για ένα φτηνό (έχει και με γύρω στα 50 ευρώ) DVD με είσοδο usb που να παίζει avi/υπότιτλους και να έχει έξοδο SCART.

Ελπίζω να βοήθησα :)

Anonymous said...

Acro, Σ᾽ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

Anonymous said...

kalispera.
o ipologistis mou exei ejodo vga.
prosfata agorasa kalodio apo vga se hdmi.to sindesa alla tzifos.
iparxei periptosi na do eikona stin TV mou i na ta klaio ta oloklira 3 euro pou to agorasa?
sony vaio vgn-cs21s einai to laptop mou.
tnx

Acro said...

@Anonymous Να υποθέσω ότι έχεις κάνει τη σχετική ρύθμιση στην κάρτα οθόνης να δείχνει και στην δεύτερη οθόνη (TV). Επίσης, να υποθέσω ότι έχεις γυρίσει την TV στο σωστό κανάλι HDMI.
Αν έχουν γίνει αυτά σωστά, δώσε ένα mail να συνεννοηθούμε για chat ή teamviewer να δούμε το πρόβλημά σου πιο συγκεκριμένα.

Gregpry said...

Καλησπέρα Θα ηθέλα να ρωτήσω αν υπαρχει καποιο κόλπο να συνδέσω το PC Mou με την Τηλεόραση μου με HDMI. Προμυθεύθηκα ενα καλώδιο HDMI εφόσων εχει ο Μonitor θυρα αλλα δεν μπορω να βρω την αντοίστιχη θήρα εξόδου στο PC μου . Έχουν μόνο συγκεκριμένες κάρτες θηρα HDMI?
Ο Πύργος ειναι CERBERUS G3100
Και ωρίστε καποια LINKS apo tis photo που τράβηξα :

http://img717.imageshack.us/img717/1633/dsc00095ac.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/8626/dsc00094gk.jpg

d3bil*sad3 said...

Καλησπέρα, έχω και εγώ όπως όλοι τα θέματά μου... :Ρ Απευθύνομαι σε εσάς γιατί άκρη δυστυχώς δεν μπορώ να βγάλω... Έχω μία τηλεόραση samsung crt 40" (νομίζω...είναι μεγάλη πάντως...!) Πήρα και εγώ τα καλωδιάκια μου λοιπόν για να την συνδέσω με τον υπολογιστή μου... ένα s-video. ένα rca και ένα ανταπτοράκι σκάρτ. Παρεπιμπτόντως η τηλεόραση διαθέτει (στο πλάι) είσοδο rca και s-video... Τέλεια έως εδώ! Τα συνδέω... ανοίγω το pc ανοίγω την τηλεόραση στο av...av1...av2..τζίφος.. κάνω επανεκίνηση...τίποτα...διάβασα κάπου πως είναι σημαντικό να το ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ και μετά να το ξανά ανοίξεις! Το έκανα... μάταια... Κάνω πάλι τα ίδια με τις πλαϊνές υποδοχές...nada! Εν κατακλείδι θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στο εξής: η κάρτα γραφικών μου είναι NVIDIA GeForce 9600 GT (Microsoft Corporation - WDDM v1.1) μπορώ να συνδέσω τον υπολογιστή μου με την τηλεόραση? και αν δεν μπορώ με τα παραπάνω καλώδια... μπορώ με vga σε κατάληξη rca? Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα!!!

Acro said...

@d3bil*sad3 Άνοιξες με δεξί κλικ στην οθόνη το μενού της NVIDIA για να "ψάξεις" ή να "δηλώσεις" την τηλεόραση; Είναι πιθανό να μην την αναγνωρίζει αυτομάτως. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις το s-video, ή σαν επόμενο βήμα το SCART αφού δεν έχεις HDMI. (Η πορεία είναι από το καλύτερο προς το χειρότερο σήμα :))

Anonymous said...

καλησπερα...το δικο μου προβλημα ειναι πως ενω εχω εικονα και ηχο σε τηλεοραση και υπολογιστη δεν εχω και στα δυο ταυτοχρονα.πηγα στις ρυθμισεις οθονης επελεξααλλα μου λεει πως δεν ειναι μηπως εχει να κανει με την καρτα γραφικων?ας με βοηθησει καποιος...ευχαριστω

Anonymous said...

καλησπερα...το δικο μου προβλημα ειναι πως ενω εχω εικονα και ηχο σε tv και pc δεν εχω και στα δυο ταυτοχρονα.πηγα στις ρυθμισεις οθονης επελεξα επεκταση αυτων των οθονων αλλα μου λεει πως δεν ειναι δυνατη η αποθηκευση των ρυθμισεων οθονης μηπως εχει να κανει με την καρτα γραφικων?ας με βοηθησει καποιος...ευχαριστω

Acro said...

@Ανώνυμος: Έχεις συνδέσει την τηλεόραση με HDMI ή με κάποιον από τους τρόπους που αναφέρονται στο post;
Σε αφήνει να κάνεις "επέκταση οθόνης" αλλά όχι να αποθηκεύσεις αυτή τη ρύθμιση; Ή δεν σε αφήνει καθόλου να κάνεις επέκταση. Τι κάρτα οθόνης έχεις; Αν είναι παλιά (ή πρόκειται για laptop με περιορισμένες δυνατότητες) είναι πιθανό να μην μπορεί να "σηκώσει" δυο οθόνες ταυτόχρονα. Ψάξε για νεότερους drivers για την κάρτα οθόνης σου. (Θα βοηθούσε αν μας έλεγες μοντέλα για όλα τα παραπάνω)

Anonymous said...

την εχω συνδεσει με rca και δεν με αφηνει να κανω καθολου επεκταση οταν το επιλεγω για να εχω και στις δυο ταυτοχρονα μου βγαζει αυτο το μηνυμα (δεν ειναι δυνατη η αποθηκευση των ρυθμισεων οθονης)η καρτα γραφικων ειναι ati radeon hd 3800 παιζει να μην υποστηριζει 2 οθονες?και πως να εγκαταστησω νεα drivers? αν μπορεις βοηθησε με γιατι ειμαι και λιγο ασχετος!

Anonymous said...

ξεχασα δεν ειναι laptop deskopt ειναι!

Acro said...

Drivers έχει εδώ. Διάλεξε λειτουργικό και κατέβασε αναλόγως.

http://support.amd.com/us/psearch/Pages/psearch.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.5%3b2.4.1.3.14%3b2.4.1.3.15&contentType=GPU+Download+Detail&ostype=Select+an+Operating+System+(OS)+type&keywords=&items=20

Η κάρτα σου σίγουρα υποστηρίζει δυο οθόνες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην σου επιτρέπει να κάνεις τέτοια ρύθμιση...

Anonymous said...

ουτε εγω....θα δοκιμασω και θα δω....σε ευχαριστω πολυ!

Anonymous said...

δεν γινετε τιποτα δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν ανοιγει και τις δυο μαζι!

Acro said...

Στείλε μου ένα mail στο acroid@freemail.gr να συνεννοηθούμε κατ' ιδίαν. (Κατέβασε και το team viewer στο μεταξύ... :))

Anonymous said...

σου εστειλα δεν ξερω αν το ελαβες!

Acro said...

ΤΟ πρόβλημα του ανώνυμου παραπάνω (teo) λύθηκε τελικά, μετά από λίγο σκάλισμα με teamviewer, και λίγη παραπάνω σκέψη. Για την ιστορία (και για όσους τυχόν έχουν το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον) να πω ότι δεν δεχόταν ταυτόχρονη χρήση monitor/TV με οποιοδήποτε configuration. (επέκταση, κλώνο). Ο λόγος ήταν απλός και γι' αυτό παράξενος.
Η κάρτα οθόνης του υποστηρίζει είτε δυο μόνιτορ, είτε ένα μόνιτορ και μια τηλεόραση με έξοδο s-video.
(Φωτογραφία εδώ: ati radeon 3800
Το πρόβλημα παρουσιαζόταν επειδή monitor και TV ήταν συνδεδεμένα στην ίδια "έξοδο". Οπότε άλλαξε απλώς θέση του βύσματος στο monitor και όλα καλά.

Anonymous said...

το επιβεβαιωνω και εγω οντως λυθηκε...και παλι ευχαριστω!

Anonymous said...

παιδιά μου λύνετε και μένα μια απορία: θέλω να αγοράσω τηλεόραση αλλά με ενδιαφέρει να έχει κατάλληλη θύρα για να μπορώ να τη συνδέσω με το macbook μου. με το vga ή dvi καλύπτομαι;

Acro said...

@anonymous Τι έξοδο βγάζει το macbook; Αν δεν έχει HDMI (που είναι στάνταρ πλέον στις τηλεοράσεις) αλλά μόνο vga ή dvi, θα χρειαστείς έναν αντάπτορα/μετατροπέα από dvi σε ό,τι υποδοχή έχει η τηλεόραση. Οπότε πρέπει να ψάξεις κατ' αρχήν για dvi σε HDMI ή dvi σε S-Video ή vga σε HDMI, ή vga σε S-Video, και αναλόγως να κινηθείς στην αγορά τηλεόρασης. (Με λίγα λόγια, αν δεν βρεις αντάπτορα ΣΕ HDMI, αλλά μόνο σε S-Video, θα πρέπει να βρεις τηλεόραση που να έχει και S-Video είσοδο.

Anonymous said...

δεν έχει hdmi δυστυχώς... αν πάρω καλώδιο που να συνδέει dvi se hdmi (που έχουν όλες οι τηλεοράσεις), θα έχω εικόνα και ήχο σίγουρα; ρωτάω γιατί πολλοί γράφουν οτι συχνά δεν λειτουργούν και από τιμές είδα κάνουν πάνω από 40 ευρώ..

Acro said...

Ανώνυμε μια καλή ιδεά είναι να πάρεις το laptop και να πας να δοκιμάσεις τους αντάπτορες πριν τους αγοράσεις. Δεν νομίζω ότι θα το αρνηθεί κανείς. Κατά τα άλλα, αν υπάρχει θέμα ασυμβατότητας, δεν μπορείς να κάνεις κάτι...

Anonymous said...

είχα σκοπό να παραγγείλω απ᾽το ίντερνετ.. πάντως σ᾽ευχαριστώ για τη βοήθεια!
καλό σαββατοκύριακο!

alex said...

Γεια σας! Έχω ένα λαπτοπ με VGA port και HDMI και θέλω να το συνδέσω σε 15ετίας tv crt 29΄.Η tv έχει πίσω 2 scart και μπροστά S-3(είσοδος s-video din 4 ακίδων), είσοδος εικόνας-καρφί και είσοδοι ήχου-καρφιά.Τα στοιχεία είναι από το manual της tv.Μου έδωσε ένας φίλος ένα καλώδιο HDMI σε 3 RCA( http://www.ebay.com/itm/HDMI-to-3-RCA-3RCA-Video-Cable-Converter-1080p-/270704476596?pt=UK_Computing_Sound_Vision_Video_Cables_Adapters&hash=item3f073e81b4 ), το σύνδεσα αλλά τίποτα.Μου κ΄νει αυτό ή χρειαζομαι αλλά καλώδια? Ευχαριστώ.

Acro said...

@alex Θεωρητικά θα έπρεπε να έχεις εικόνα. Έχεις συνδέσει σωστά τα "καρφιά" (τα δύο είναι ήχος και το ένα εικόνα); Έχεις πάει στο σωστό "κανάλι" στην τηλεόραση; Στις ιδιότητες της οθόνης μπορείς να "ζητήσεις" από τον υπολογιστή να στείλει σήμα στην τηλεόραση, ή βλέπει μόνο την οθόνη του laptop; Και αν βλέπει την εξωτερική οθόνη, είναι αρκετά χαμηλή η ανάλυση ώστε να μπορέσει να δείξει εικόνα η τηλεόραση; (29" 15ετίας, αν καταφέρει να δείξει 800Χ600 θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος.)
Δες και πες μας... :)

alex said...

Γειά σας και πάλι, με λίγη καθυστέρηση.Βλέπει μόνο την οθόνη του laptop.Δοκίμασα όλα τα καλώδια σε όλες τις θέσεις,σε όλα τα κανάλια, αλλά τίποτα

alex said...

Γειά σας και πάλι, με λίγη καθυστέρηση.Βλέπει μόνο την οθόνη του laptop.Δοκίμασα όλα τα καλώδια σε όλες τις θέσεις,σε όλα τα κανάλια, αλλά τίποτα

Acro said...

@alex Αφού είναι laptop, θα πρότεινα να το πάρεις και να πας να δοκιμάσεις σε μια πιο καινούρια τηλεόραση για να βεβαιωθείς ότι δεν φταίνε τα καλώδια τουλάχιστον...

alex said...

Το δοκιμαζω και τα ξανά λέμε .Ευχαριστω

Anonymous said...

ακρο μπορεις να στειλεις μερικα λινκ απο που μπορω να παρω αυτα τα καλωδια ?
ευχαριστω πολυ
λεον

Acro said...

@Leon, τα καλώδια είναι τόσο συνηθισμένα, που αν πάρεις μαζί τις παραπάνω φωτογραφίες κι εξηγήσεις τι θέλεις να κάνεις, λογικά θα αγοράσεις το σωστό πράγμα. Δεν έχω να προτείνω κάποιο μαγαζί ειδικά. (Επίσης, θυμήσου ότι αν έχεις εξόδους/εισόδους HDMI TV και υπολογιστή), τα πράγματα είναι ακόμη ευκολότερα και γίνονται με ένα μόνο καλώδιο :))